It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Planuję zmienić laptopa i jeden z tych, które rozpatruję ma ekran 16" w proporcji 16:10 (1920 x 1200), ale zastanawiam się czy to dobry pomysł jesli czasami gram w gry (stare i nowe)?

Chodzi mi o to, że nie mam pojęcia jak się zachowują gry, czy efekt ucinania boków bedzie przeważał nad efektem czarnych pasów u góry i dołu? Nie znalazłam świeżych informacji na ten temat, dlatego teraz pytam - czy może być taki nietypowy monitor, czy jednak dla świętego spokoju brać 15,6 z proporcją 10:9 ? Czarne pasy myślę, że nie beda mi przeszkadzały, bo pełny widok z gry bedzie zachowany, gorzej jakbym miała ograniczoną widoczność przez ucięte boki.

Jak gry gogowe (i nie tylko) się sprawują na ekranie 16:10? Ktoś używał? Co radzicie - iść w 16:10 czy jednak nie ryzykować?
No posts in this topic were marked as the solution yet. If you can help, add your reply
Sam mam 16:9 więc szczegółów nie znam, ale wiem że nie można tego generalizować, a wszystko zależy od rodzaju gry, a nawet od konkretnej gry.

16:9 to standard który wyparł 4:3 i obecnie gry nie powinny mieć z nim żadnych problemów (chyba że starsze produkcje).

Stosowanie innych proporcji w większości przypadków gdy gra nie obsługuje ich natywnie skończy się pasami, ale niestety wciąż nie można wykluczać jakiś dziwnych zachowań począwszy od lekkich (typu rozciągnięcie proporcji obrazu) a skończywszy na braku możliwości uruchomienia.
Post edited October 05, 2024 by Lexor
Oba zewnętrzne ekrany na których gram 24"i 28" to 16:9 i rozciągają ładnie 1024*768 (4:3) do 1280*720 HD (16:9)ku temu czynowi. Pozostałe gry potrafią rozdzielczości 1366*768 i 1920*1080. A bardzo niestandardowe lecą w oknie.

Grałem przez kilka miesięcy na 16:10 na 55" i wtedy, na takim ekranie, pasy nie robią większego wrażenia, ale na wszystkim co jest mniejsze niż 28" niewielkie rozciągnięcie jest pozytywne.

No to pytania:
-Czy rozważasz zewnętrzny większy ekran (ściana, biurko) czy gry będą wyświetlane na 16"?
-Jakie gry mają na tym chodzić? (kilka tytułów)
-Jakie modele laptopów bierzesz pod uwagę?
I jeszcze czym grasz? Mysz na kablu, mysz i klawiatura bezprzewodowa, czy może na samym touchpadzie i klawiaturze laptopa a może joypad? (czyli jak daleko od ekranu)
Post edited October 07, 2024 by solseb
Niektóre gry maja problemy z ultrawide.

Naprzyklad xcom enemy unknown. Nie da sie grac ponieważ jest problem z myszka.

Wiec 1980x1200 moze sprawic problem tez.

Nie polecam ponieważ nie ma duzej roznicy od 1080 a problemów bedzie.
solseb: No to pytania:
-Czy rozważasz zewnętrzny większy ekran (ściana, biurko) czy gry będą wyświetlane na 16"?
-Jakie gry mają na tym chodzić? (kilka tytułów)
-Jakie modele laptopów bierzesz pod uwagę?
I jeszcze czym grasz? Mysz na kablu, mysz i klawiatura bezprzewodowa, czy może na samym touchpadzie i klawiaturze laptopa a może joypad? (czyli jak daleko od ekranu)
Tak naprawde to wolałabym lapka 17,3 bo taki obecnie mam i doceniam duży ekran :) ale wydaje mi się że pozostanę przy proporcji 16:9, bo jednak nie ma wielkiego wyboru gamingowych lapków z dużą matrycą, to może podepnę monitor, jesli bedzie mi brakować ekranu - to już nie bede kombinować i wybiorę jednak standardową proporcję.

Gry różne, ale większość stara :) mam duże zaległości w grach, wiec pewnie po najnowsze produkcje nei sięgnę zbyt szybko, ale kto wie? gram gatunkowo w róznosci (FPS, wyscigi, TPP, hack&slash, bywa i manager, ale ostatnio najchetniej w izometryczne turówki)

Mocną pozycję mial HP Victus 16 z ekranem 16,1" ale niestety doczytalam się że ma niskie pokrycie kolorów sRGB, więc zrezygnowlam z pomysłu. Wczesniej kupiłam MSI Bravo z ekranem 17,3 który mi się podobął ale w obudowie coś latało luzem.. wiec zwrócilam a potem przeczytalam 2 komentarze ze ludzie mieli to samo. Więc nie ryzykuję kolejnego MSI - zraziłam się. A szkoda, bo królują w dużych matrycach. Takze w tej chwili interesuiję się Lenovo LOQ 15:) Oczywiście mowa o lapkach do 5500 zł max

Gram i piszę na zewnętrznej klawiaturze, ponieważ lapek robi za stacjonarkę z opcją przenośności raz na ruski rok ;) odległość około metr, myszka jest bezprzeowodowa, ale kabel też mam w zanadrzu. Gamepad ostatnio rzadko używany, ale też jest.

Ogólnie po wizycie w sklepie i pomacaniou szeregu lapków ,stwierdzam że te 16" na szerokość jest jak 15,6" więc chyba nie ma sensu w to iść - obszar roboczy bedzie nieco wyższy a w zamian mogą być kłopoty w grach. Poza tym zewnętrzny monitor pewnie tez będzie standardowy w proporcji
Post edited October 11, 2024 by kareena
kareena: ...
Nie kupuje się Lenovo ze względu na odgórną jakość ich projektowania (aby było taniej), która końcowo zwiększa awaryjność sprzętu.
kareena: (....)
dzięki za rozpisanie się, taki zewnętrzny monitor można znaleźć z allegro od 200 do 1000zł, ja gram na tym https://allegro.pl/oferta/samsung-hg28ed690-28-hotel-led-tv-16-9-dvbt2-13426704199 i dobra imersja z metra.

gry w które grasz, skoro to takie które nie wymagają wiecznie nagrzanego sprzętu, mogą przełożyć szalę w stronę komfortu, może zamiast pakować na siłe w super laptop określić sobie gry w które chce się zagrać i kupić coś z 2019r za 3000zł a resztę na monitor, nowy superwygodny fotel i jeszcze małe party z ciastem z okazji nowego komputera i bąbelki, oczywiśnie po upewnieniu się, że wymarzona gra dobrze pójdzie

zależy Ci na dobrym ekranie więc nalegam na 28" na ścianie albo podłączenie się pod główny domowy telewizor, i bezprzewodowe pisanie i klikanie, co do samych laptopów to różnią się plastikiem, i tak są wszystkie na intelach i amd, na nvidiach i radeonach, na ramach i płytach które te firmy najczęściej tylko pakują do pudełka, gram na lenovo flex-15, może nawet Chińczycy mi coś zdalnie naprawili jak Amerykanie Voyagera, bo mój komputer wygląda gorzej niż T-800 po spotkaniu z T-1000, ale wciąż działa i nie chce się poddać samozniszczeniu, natomiast spaliłem jedną podkręconą Toshibę, pięknie się upiekła, druga działa już 15 lat, i przewinęły się Acery i HPki.... wcześniej desktop na msi....

też będę coś kupował kiedyś bo zatrzymałem się na 2015 z rozwojem a plan jest by chodziło dobrze wszystko do 2019r włącznie, nic konkretnego nie polecam oprócz komfortu, sam się dopiero rozeznaję, mocnego wkręta życzę! i dziękuję, że się z nami podzieliłaś! ^
Post edited October 12, 2024 by solseb
Po namysle ;) zdecydowalam sie pozostac przy 16:9 jako standardowej opcji i wybralam lapka 15,6" (Asus TUF), juz go mam i wygląda że bedzie ok. Prawdopodobnie kupię monitor 24" bo na większy nie mam miejsca (moze byc max 40cm wysokosci z podstawą) ale to sie okaże jak poużywam lapka, czy bedzie mi brakowalo wiekszego ekranu :)

co do fotela to mam calkiem dobre krzeslo, od moze 6 -7 lat i styknie ;)
podobno to w trosce o kręgosłup szyjny i krzyżowy aby dodatkowo ekran był na wysokości oczu
Post edited October 25, 2024 by solseb
kareena: ...
Jeśli od samego początku miałaś zamiar nabyć dodatkowy monitor, to może warto było kupić mniejszego, takiego bardziej "mobilnego" lapka. :)

Chyba, że traktujesz go jako zwykły PC, "nieprzenośny", ale wtedy też może trzeba było nabyć zwykłą "budę" i nie dopłacać za podobną konfigurację w laptopie. Stacjonarne "budy" wcale nie muszą być koniecznie duże (jak większość ludzi myśli), bo obecnie istnieje wiele możliwości, aby złożyć sobie tzw. "mini PC", który też można sobie dość łatwo przenieść z pokoju do pokoju w razie zaistnienia takiej potrzeby.
Post edited October 26, 2024 by Lexor